listopada 05, 2018

Hiszpańska tortilla

Na wstępnie zaznaczam, że przepis nie jest mojego autorstwa, ale wyszło takie smaczne, że chciałam się tym z Wami podzielić! 
Połączyłam dwa przepisy - ten, na tradycyjny omlet hiszpański z takim, który podała mi autorka bloga: alpacasquare.pl, to właśnie na jej imprezie jadłam tortillę z ziemniaków po raz pierwszy i tak bardzo mi smakowała 😍
Tortilla de patatas
Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • Oliwa z oliwek (zakryłam nią całą powierzchnię patelni) 
  • 6 jajek 
  • 3 łyżki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • Pieprz, sól 
Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam na plasterki i wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyłam około 5 minut. Cebulę pokroiłam na plastry i dodałam do ziemniaków. Dusiłam pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie zmiksowałam jajka z przyprawami i dodałam do nich mąkę z tapioki.

Kiedy ziemniaki i cebula stały się miękkie, (ale nie rozpadające się) włożyłam je na sitko, odsączyłam z oliwy i dodałam do masy jajecznej. Wymieszałam i przełożyłam do naczynia na tartę. Piekłam 35 minut w 180 stopniach.
Hiszpański omlet
Dobrze smakuje na ciepło, podana zaraz po upieczeniu, ale jeszcze lepiej (moim zdaniem) jak całkowicie wystygnie! Można ją zabrać ze sobą zamiast kanapek do pracy/szkoły/na uczelnię, nie rozpada się! Idealnie sprawdza się też w roli  zdrowej przekąski na imprezę. Naprawdę polecam, ja się w tym przepisie zakochałam! <3.<3 
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger