listopada 29, 2018

Czekoladowe placki z dyni

Eksperymentów z dynią w roli głównej ciąg dalszy! Przepis na czekoladowe placki z dyni nadaje się na śniadanie na ciepło lub do zabrania do pracy. 
Czekoladowe placki z dyni z musem z mango i bananem

Składniki: 

  • Puree z małej dyni hokkaido
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowego) 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 gramów mąki gryczanej lub jaglanej 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżki miodu (opcjonalnie - ja nie dodawałam, wolałam zjeść gorzkie placki ze słodkimi dodatkami)
Dynię pokroiłam na kawałki, usuwając przy tym miąższ. Ułożyłam na papierze do pieczenia i piekłam przez 20 minut w 200 stopniach. Wyjęłam, ostudziłam, obrałam że skórki i zmiksowałam. Do dyni dodałam olej i mleko i ponownie zmiksowałam. Do masy dosypałam mąkę i kakao. Całość wymieszałam. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. Placki smażyłam na suchej, rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty na  każdej stronie. 
Gotowe placki
Placuszki w smaku wychodzą mocno czekoladowe i dość gorzkie, dlatego polałam je zmiksowanym mango i ozdobiłam dojrzałym bananem. Pyszne i pożywne. 😍 Dobry pomysł na urozmaicenie zwyczajnego śniadania 😄 
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger