listopada 08, 2018

Czekoladowe pieguski

Czekoladowe pieguski
Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g ksylitolu
  • 50 g masła orzechowego
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 40 g stałego oleju kokosowego
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 70% (150 g) + łyżka oleju kokosowego
Tabliczkę (100 g) gorzkiej czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej (w metalowej misce, którą ułożyłam na garnku wypełnionym niewielką ilością wody i zagotowałam). Dodałam 1 łyżkę oleju kokosowego. Składniki suche: mąki, sodę, sól i proszek do pieczenia wymieszałam w misce. Składniki mokre: ksylitol, masło orzechowe, banana i olej kokosowy zmiksowałam na gładką masę. Połączyłam wszystko razem i dodałam roztopioną polewę czekoladową, dokładnie wymieszałam. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokroiłam na drobną kostkę i pomieszałam z masą. Łyżką wykładałam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kółeczka w dość dużych odstępach od siebie (ciastka rosną). 
Piekłam w 180 stopniach przez 12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasteczek nie należy od razu zdejmować, ponieważ wychodzą bardzo miękkie, twardnieją dopiero w procesie stygnięcia.

Ich największą zaletą (poza smakiem oczywiście ;)) jest szybkość przygotowania - spokojnie można się za to zabrać godzinkę przed samą imprezą!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger