października 26, 2018

Kluski "śląskie" z dyni z sosem kurkowym

Jesień to idealny czas na przygotowywanie dyni pod różną postacią: zupy krem, placuszki, sałatki. Tym razem przygotowałam kluseczki z dyni na wzór tradycyjnych klusek śląskich - wyszły lekko ciągnące się, ale smak mają genialny!

Kluski z dyni z sosem kurkowym
Składniki na kluski:

  • 2 szklanki puree z dyni*
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
*Puree z dyni: dynię hokkaido (to ta taka okrągła, mocno pomarańczowa) pokroiłam na półksiężyce, wyłożyłam na blaszce z papierem do pieczenia i piekłam 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie, dynię wystudziłam, obrałam ze skórki i zmiksowałam na gładką masę.

Puree połączyłam z jajkiem, czosnkiem i gałką muszkatałową. Mąkę z tapioki dosypywałam stopniowo, cały czas wyrabiając ciasto. W zależności od konsystencji puree, będzie trzeba dodać więcej lub mniej mąki w taki sposób, aby udało się ulepić kulki. Kuleczki lekko spłaszczyłam i zrobiłam w nich delikatne wgłębienia, takie, jak mają tradycyjne kluski śląskie. Następnie wrzuciłam je do lekko posolonej wrzącej wody i gotowałam 3 minuty od momentu, aż wypłynęły na powierzchnię. Po ugotowaniu umieściłam je w misce z roztopionym masłem, żeby się nie posklejały.
Uwaga: kluski się mimo wszystko będą  się lekko kleić.

Kluski przed ugotowaniem

Kluski po ugotowaniu

Składniki na sos kurkowy:

  • 200-300 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
  • Odrobina wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka mleka kokosowego

Kluski z sosem
Oliwę rozgrzałam na patelni, wrzuciłam pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam kilka minut, a następnie wrzuciłam pokrojone kurki, dolałam 1/3 szklanki wody i przyprawiłam. Dusiłam do miękkości. Na końcu dodałam łyżkę mleka kokosowego.
Gotowym sosem polałam pomarańczowe kluseczki. Pyycha! 😊 Proste i szybkie danie na jesienny obiad. Niebawem wrzucę kolejne przepisy na dania z dyni!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger