września 14, 2018

Sałatka z batatami i granatem

Po wielu eksperymentach mogę śmiało stwierdzić, że sałatki są dla mnie idealnym rozwiązaniem na kolację, zwłaszcza po treningu. Czuję się po nich lekko i dodają mi energii na resztę wieczoru. Nie lubię nudy, dlatego ciągle kombinuję, tworząc przy tym nowe i czasami dosyć nietypowe potrawy. Taka właśnie jest ta sałatka - powstała z resztek składników, które zostały mi po powakacyjnym detoksie, który przeprowadziłam tydzień temu.

Sałatka z batatów

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1/2 granatu
  • 1/2 opakowania roszponki
  • 50 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z chilli

Przyprawy do batatów: 
  • czosnek niedźwiedzi
  • pieprz cayenne
  • suszona bazylia 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Bataty pokroiłam w drobną kostkę, przyprawiłam czosnkiem niedźwiedzim, bazylią i odrobiną pieprzu cayenne. Dolałam oliwy z oliwek, dokładnie wymieszałam i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Piekłam w 200 stopniach przez około 25 minut, aż zrobiły się miękkie.

Do miski wrzuciłam posiekaną roszponkę, upieczone bataty oraz pestki z połówki granatu. Na końcu dodałam pokrojoną fetę. Składniki wymieszałam i całość polałam oliwą z oliwek z chilli. 
Zjadłam z kawałkiem wędzonego łososia. 

Wędzony łosoś z sałatką z batatów
Niebanalna, zdrowa i bardzo smaczna kolacja. Do tego lampka wytrawnego, czerwonego wina i można zaczynać weekend!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger