września 09, 2018

Łosoś na smażonym jarmużu

Pieczony łosoś z jarmużem
Składniki:

  • Filet z łososia
  • Świeży lub mrożony jarmuż
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka ziaren słonecznika
  • Świeży koperek
  • Sól himalajska
  • Pieprz czarny i pieprz cayenne
  • Zioła prowansalskie
Łososia przyprawiłam odrobiną soli i czarnego pieprzu. Wierzch ryby nasmarowałam przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i obficie posypałam świeżym koperkiem. Następnie zawinęłam ją w folię aluminiową i piekłam w 200 stopniach przez około 20 minut. 

W międzyczasie na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek, dodałam rozdrobniony ząbek czosnku i chwilę smażyłam. Potem dodałam dwie duże garście jarmużu (jarmuż pod wpływem wysokiej temperatury znacznie zmniejsza swoją objętość). Na końcu dodałam łyżkę ziaren słonecznika. Doprawiłam solą, pieprzem cayenne oraz ziołami prowansalskimi. 

Upieczonego łososia położyłam na usmażonym jarmużu. To danie idealnie sprawdza się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji "na ciepło" po porządnym treningu... Pożywne, lekkie i bardzo smaczne!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger