września 24, 2018

Czarne risotto z owocami morza i rukolą

Owoce morza wprost uwielbiam, dlatego nie brakuje ich w mojej diecie. Zamiast tradycyjnego spaghetti, na sobotni obiad przygotowałam risotto z owocami morza. Jest to miła i wartościowa odmiana w diecie paleo, zamiast mięsa.

Risotto frutti di mare
Składniki:

  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 2 paczki świeżych owoców morza (mieszanka: małże, krewetki, kalmary)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 porcji pomidorów z puszki
  • 2 łyżki sera feta
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: zioła sycylijskie/prowansalskie/śródziemnomorskie, pieprz
Ryż ugotowałam w wodzie ze szczyptą soli w proporcji 1:2. Na osobnej patelni rozgrzałam olej. Pokroiłam drobno cebulę, a czosnek przecisnęłam przez praskę i wszystko smażyłam na oleju przez kilka minut, aż się zeszkliło. Następnie dodałam owoce morza, odrobinę wody i dusiłam przez 5-10 minut. Na końcu dolałam pomidory z puszki, fetę i przyprawy. Wymieszałam i jeszcze przez chwilę smażyłam, żeby było ciepłe. Ryż nałożyłam na talerz, polałam sosem i udekorowałam świeżą bazylią. 

Risotto z owocami morza i rukolą
Na wierzchu położyłam pokrojone listki rukoli, żeby dodać do obiadu trochę warzyw. Pycha!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger