września 18, 2018

Buraczki na ostro z cieciorką

Buraki z ciecierzycą


Składniki:

  • 2 buraki
  • 3/4 szklanki ciecierzycy (najlepiej ugotowanej, ale może być też z puszki)
  • 1 łyżka sera feta
  • garść ziarna słonecznika
  • garść pestek dyni
  • pieprz
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • plaster świeżego imbiru
Ciecierzycę moczyłam w wodzie w proporcji 1:2 przez 12 godzin. Następnie gotowałam ją w tej samej wodzie przez 40 minut.

Buraki w całości piekłam w piekarniku przez około 1 godzinę (do momentu, aż udało się w nie wbić widelec). Poczekałam żeby trochę wystygły, obrałam je ze skórki i starłam na tarce o "grubych oczkach". 
Wymieszałam z ugotowaną ciecierzycą, serem feta i doprawiłam pieprzem. Pestki dyni i ziarenka słonecznika uprażyłam na suchej patelni, aż się lekko przyrumieniły i dorzuciłam do sałatki. 

Sałatka buraczana z cieciorką
W międzyczasie zrobiłam sos. Do miseczki wlałam 3 łyżki oliwy z oliwek, dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i tak samo zmiażdżony plaster imbiru oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszałam składniki i polałam nimi sałatkę.

Sałatka świetnie się sprawdza w roli kolacji, jest bardzo smaczna i sycąca. Przekonajcie się sami!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger