sierpnia 24, 2018

Tosty z batatów

Jak jest wena to można wyczarować naprawdę oryginalne przysmaki... Na przykład tosty z batatów. Niebanalna, ale szybka i mega zdrowa kolacja po treningu. Dodam, że zrobiła się "sama", podczas gdy ja robiłam porządny, wieczorny, ale domowy trening.
Tosty z batatów
Składniki na tosty:

  • batat (tyle batatów, ile osób będzie jadło)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i nagrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni. Batata pokroiłam w cienkie plastry, które ułożyłam na papierze do pieczenia. Oliwę z oliwek wymieszałam z ziołami i posmarowałam nią każdy "tost" z osobna. Piekłam około 20 minut. 

Upieczone bataty
Składniki na pastę z awokado: (1 miseczka)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Składniki zmiksowałam w blenderze, aż powstała gładka masa bez grudek.

Pasta z awokado
Upieczone bataty posmarowałam pastą z awokado i położyłam na nich warzywa, które znalazłam w lodówce: rzodkiewkę, oliwki i paprykę. Na końcu posypałam odrobiną słodkiej papryczki. 
Pyyycha!!! Zdrowo, lekko, a do tego smacznie! Aż jadłoby się oczami...
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger