sierpnia 21, 2018

Naleśniki z mąki ryżowej z serem i owocami

Od dziecka uwielbiam jeść na obiad naleśniki, jednak takie z mąki pszennej, smażone w głębokim tłuszczu nie wchodzą obecnie w grę. Szukając alternatywy, wypróbowuję różne mąki, na pierwszy ogień poszła mąka ryżowa. Naleśniki wychodzą przepyszne, tylko nieco bardziej suche od tradycyjnych. Warto spróbować! 
Naleśnik z mąki ryżowej z serem i owocami

Składniki na ciasto: (wychodzi 11 naleśników)

  • 200 g mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka migdałowego/kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki zmiksowałam. W zależności od konsystencji mleka roślinnego danej firmy, czasami trzeba dodać większą ilość mąki, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Naleśniki smażyłam na suchej, rozgrzanej patelni.

Składniki na farsz na słodko:
  • 1 opakowanie włoskiego serka mascarpone (można użyć produktów bez laktozy lub śmietanki z mleka kokosowego)
  • 1/2 opakowania twarogu (bez laktozy)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki miksowałam do momentu, aż powstała gładka masa. 
Naleśnik z mąki ryżowej z białym kremem

Naleśniki z mąki ryżowej

Polewa: 
  • kilka śliwek (5-7 sztuk w zależności od wielkości)
  • łyżka masła (lub masła klarowanego)
Śliwki pokroiłam na drobne kawałki i smażyłam na maśle do momentu, aż puściły sok i zrobiła się z nich polewa.

Naleśniki z mąki ryżowej są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad, jak i na pożywne śniadanie. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą, żeby się najeść i mieć energię na resztę dnia!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger