lipca 04, 2018

Kanapeczki z cukinii z gotowanymi warzywami

Moje wakacje w górach spędzam aktywnie. Liczne spacery, trochę opalania i relaksu na trawie, a także codzienne treningi. Szkoda mi pogody na siedzenie w kuchni przez większą część dnia, ale mimo tego staram się trzymać dietę i codziennie gotuję. Wymyślam szybkie, zdrowe obiady, żeby móc jak najdłużej przebywać na świeżym powietrzu i spacerować... Kolejny dzień w górach i kolejny pomysł na paleo obiad! Mini kanapeczki z cukinii z kiełbasą chorizo i gotowanymi warzywami!
Mini kanapeczki z cukinii z kiełbasą chorizo
 Składniki:

  • Pół małej cukinii
  • Kawałek hiszpańskiej kiełbasy chorizo (około 10 cm)
  • Świeża pietruszka drobno pokrojona
  • Kalafior
  • Kilka marchewek
  • Przyprawy (zioła śródziemnomorskie z suszonymi pomidorami i czosnkiem, sól, pieprz)
  • Masło klarowane do smażenia

Kalafior i marchewki ugotowałam w lekko posolonej wodzie, aż będą "al dente", żeby się nie rozpadały.
Cukinię pokroiłam wzdłuż na cienkie, ale długie plastry, tak samo zrobiłam z kiełbasą chorizo. Rozgrzałam masło klarowane na patelni, ułożyłam na nim plastry cukinii, przyprawiłam i chwilę podsmażyłam. Jak cukinia zrobiła się już trochę miękka ułożyłam na niej plastry chorizo i posypałam pietruszką. Smażyłam jeszcze chwilę, aż kiełbasa się trochę "wytopiła". Opcjonalnie można położyć na "kanapeczkach" ser kozi bądź żółty. Podałam z ugotowanymi warzywami. Warzywa można polać roztopionym masłem klarowanym z dodatkiem czosnku i przypraw. Gotowe! 
Kanapeczki z cukinii z gotowanymi warzywami
Lekkostrawny, szybki obiad na gorące, wakacyjne dni!
Tymczasem! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger