czerwca 21, 2018

Migdałowe podpłomyki

Bułeczki z tapioki to zdecydowany hit, ale jak mam być szczera to te migdałowe podpłomyki też robią furorę! Danie z ostatniej chwili! Prawdę mówiąc byłam dość sceptycznie nastawiona do tego przepisu, nie sądziłam, że to się w ogóle usmaży, a co dopiero, że będzie tak smakować! 😮
Nie bardzo wiem, jak je nazwać. Z jednej strony są podobne do zwykłych pszennych naleśników, a z drugiej przypominają podpłomyki, które spokojnie można zjeść jako zamiennik chleba! 

Składniki: 
  • Szklanka mleka kokosowego (dałam kokosowo-ryżowe, jednak myślę, że przy użyciu mleka kokosowego z puszki konsystencja ciasta będzie lepsza) 
  • 0,5 szklanki mąki z tapioki
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie przyprawy (zioła prowansalskie, czosnek) - w wersji wytrawnej
Produkty połączyłam i wymieszałam łyżką, aż powstało lekko gęste ciasto (jak zwykle do naleśników). Ciasto nalewałam chochelką na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), tworząc cieniutkie placki/naleśniki. Smażyłam z obu stron przez kilka minut, aż zrobiła się na nich przyrumieniona skorupka. PYCHA!!! 😋

Podpłomyk
Można  je posmarować dżemem, masłem orzechowym, domową nutellą i zawinąć jak naleśnik. Można też zrobić z nich kanapkę dodając świeże warzywa/ ser/ wędlinę. Najlepiej jednak smakują solo, jako dodatek do sałatki, albo po prostu w formie przekąski! 
Pod wpływem ciepła zrobiła się "pita" 
Spróbujcie, a nie pożałujecie, smak mają genialny, a wyglądają tak niepozornie...👌
Tymczasem! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger