czerwca 07, 2018

Domowe masło orzechowe - moje mini uzależnienie

Domowe masło orzechowe w połączeniu z miseczką truskawek to zdecydowanie najlepszy i najsmaczniejszy deser na czerwcowe dni. Przyznam szczerze, że odkąd je robię, stało się moim małym uzależnieniem... Ciężko mi jest wyobrazić sobie śniadanie w wersji "na słodko" bez dodatku łyżeczki masła z ulubionych orzechów, który podkreśla smak! Zrobiłam właśnie cały słoiczek i w końcu zabrałam się do wrzucenia przepisu... 

Masło orzechowe bez soli i cukru
Przepis podstawowy - masło orzechowe z orzeszków ziemnych

Składniki:
  • 400 g orzechów ziemnych (prażonych, niesolonych)
  • 10 g płynnego oleju kokosowego

Mielimy najpierw same orzechy na jak najdrobniejsze kawałki, dopiero jak już nie ma żadnych grudek, dodajemy olej i blendujemy na gładką masę. Jeśli blender ma słabą moc, należy moczyć orzechy w gorącej wodzie przez ok. 15 min, żeby trochę zmiękły!

Domowe masło orzechowe

Jednak masło z samych orzechów ziemnych to na dłuższą metę nuda, dlatego zaczęłam eksperymentować i dodawać też inne rodzaje orzechów.

Masło z orzechów nerkowca

Składniki:
  • 400 g orzechów nerkowca
  • 10 g oleju kokosowego


Zasada przygotowania dokładnie taka sama, jak w przypadku wersji podstawowej.

Masło orzechowe w wersji mieszanej
Ostatnie masło, które zrobiłam było w wersji mieszanej, ponieważ miałam do dyspozycji po "garstce" nerkowców, orzechów włoskich, orzechów laskowych i ziemnych, a ochota na masło była ogromna. Ta mieszanka zdecydowanie przypadła mi do gustu!

Składniki: 
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów ziemnych (prażonych, niesolonych)
  • 10 g płynnego oleju kokosowego
  • opcjonalnie można dodać pół łyżeczki cynamonu

Zasada przygotowania również taka sama! Dzięki dodaniu orzechów innych niż ziemne, zwiększa się wartość odżywcza naszego masła, a zarazem staje się ono bardziej sycące.

Mega szybkie w przygotowaniu, wychodzi pełny słoiczek, taki jak na zdjęciu! Można stosować jako dodatek do owsianki, jaglanki, ale też polecam spróbować posmarować nim omlet. Nadaje się również do uzupełnienia posiłku o białko i tłuszcz, którego przykładowo w porcji samych owoców brakuje. 
Uwaga! Masła nie należy jeść w dużych ilościach, ponieważ jest stosunkowo kaloryczne, a dodatkowo dla osób z problemami z układem pokarmowym i trawiennym może być ciężkostrawne! 
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger