Jak przystało na wielbicielkę włoskiej kuchni, sobota bez spaghetti byłaby dla mnie dniem straconym. Odkąd nie jem glutenu, zamiast zwykłego makaronu, używam jego wersji bezglutenowej - makaronu zrobionego z mąki z ryżu jaśminowego/ czarnego/ czerwonego.
Dodam, że uwielbiam owoce morza, dlatego staram się je co jakiś czas przyrządzać.
Składniki na sos frutti di mare:
- Paczka mrożonych krewetek koktajlowych
- Paczka mrożonych małż bez muszli
- Jedna średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: pieprz cayenne, suszony czosnek niedźwiedzi, bazylia, szczypta różowej soli himalajskiej
- Masło klarowane do smażenia
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym, dodałam czosnek I trochę poddusiłam. Następnie wrzuciłam owoce morza (nie rozmrażałam ich wcześniej), poczekałam aż się rozmrożą, przyprawiłam wszystko i dusiłam przez około 5 minut, do miękkości. Na końcu dodałam koncentrat pomidorowy, zamieszałam, poczekałam aż danie będzie gorące i gotowe! 😊
Gotowym sosem polałam makaron, posypałam go serem kozim bez konserwantów. Obiad bez warzyw ostatnio w mojej kuchni nie występuje, dlatego jako dodatek zrobiłam krążki z cukinii - na oleju kokosowym.
![]() |
Spaghetti Frutti di mare |
Szybko, smacznie oraz jak przystało na weekend - oryginalnie!
Tymczasem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz