maja 12, 2018

Spaghetti Frutti di mare

Jak przystało na wielbicielkę włoskiej kuchni, sobota bez spaghetti byłaby dla mnie dniem straconym. Odkąd nie jem glutenu, zamiast zwykłego makaronu, używam jego wersji bezglutenowej - makaronu  zrobionego z mąki z ryżu jaśminowego/ czarnego/ czerwonego.
Dodam, że uwielbiam owoce morza, dlatego staram się je co jakiś czas przyrządzać.

Składniki na sos frutti  di mare:
  • Paczka mrożonych  krewetek koktajlowych
  • Paczka mrożonych małż bez muszli
  • Jedna średniej wielkości cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: pieprz cayenne, suszony czosnek niedźwiedzi, bazylia, szczypta różowej soli himalajskiej
  • Masło klarowane do smażenia
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym, dodałam czosnek I trochę poddusiłam. Następnie wrzuciłam owoce morza (nie rozmrażałam ich wcześniej), poczekałam aż się rozmrożą, przyprawiłam wszystko i dusiłam przez  około 5 minut, do miękkości. Na końcu dodałam koncentrat pomidorowy, zamieszałam, poczekałam aż danie będzie gorące i gotowe! 😊 
Gotowym sosem polałam  makaron, posypałam go serem kozim bez konserwantów. Obiad bez warzyw ostatnio w mojej kuchni nie występuje, dlatego jako dodatek zrobiłam krążki  z cukinii - na oleju kokosowym. 
Spaghetti Frutti di mare
Szybko, smacznie oraz jak przystało na weekend - oryginalnie! 
Tymczasem!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger