maja 25, 2018

Sernik jaglany z gałką lodów czekoladowych

Od jakiegoś czasu, jak tylko pojawia się okazja na przykład urodziny, imieniny, czy też właśnie Dzień Matki eksperymentuję z różnymi ciastami i tortami. Tak wyglądało imieninowe mini przyjęcie dla mojej mamy! 
Zdrowy deser do kawy
Składniki na spód:
  • 75-80g orzechów nerkowca
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 10 daktyli
Orzechy moczyłam w gorącej wodzie  przez 15 minut. Wszystkie składniki mieliłam w blenderze tak długo, aż powstała lepka masa. Wykleiłam masą dno tortownicy (cieniutko warstwa).

Składniki na masę:
  • Szklanka suchej kaszy jaglanej
  • Puszka mleka kokosowego
  • 75-80g orzechów nerkowca
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny, chyba że ktoś chce uzyskać mocno cytrynowy smak - wtedy dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka cynamonu/laska wanilii (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną gotowałam w mleku kokosowym, aż spęczniała i pochłonęła całe mleko. Zblendowałam z pozostałymi składnikami, aż powstała jednolita, gładka masa. Wylałam ją na wcześniej przygotowany spód, odstawiłam, żeby wystygło. 

Polewa: 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao 
  • wiórki kokosowe/płatki migdałowe/inne bakalie do posypania/ozdoby
Olej rozpuściłam i dodałam kakao. Mieszałam do momentu aż powstała polewa. Polałam nią ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi.
Całość dokładnie przykryłam folią i włożyłam do lodówki na całą noc, ale wystarczyłyby  2 godzinki.

Sernik jaglany

Sernik bez sera
Gotowe! 
A teraz przepis na lody: 

Lody:
  • 3 mrożone banany (dzień wcześniej pokroiłam je na plasterki i zamroziłam)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki pasty Tahini  (uprażyłam szklankę sezamu i zmiksowałam z 2 łyżkami oleju kokosowego)
Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pudełka i zamroziłam. Można dodać do masy mrożone owoce, ja dałam maliny. 
Sernik z lodami
I tak oto powstało mini przyjęcie z domowym, zdrowym deserem! Spróbujcie sami! 
Tymczasem! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger