maja 22, 2018

Jajeczne muffinki

Między jednym projektem a drugim znalazłam chwilkę żeby spisać przepis na szybką, oryginalną kolację lub śniadanie. Spokojnie, przepisy na obiady też będą  wpadać co jakiś czas!
Muffinki z jajkiem polecam wszystkim, którzy lubią urozmaicać swoje posiłki zarówno w domu, jak i w podróży, czy na uczelni. Nadają się do przewożenia, nie rozwalają się w trakcie jedzenia i są bardzo sycące! :D 

Składniki na 6 muffinek:
  • 6 jajek
  • 6 plasterków szynki włoskiej - prosciutto albo hiszpańskiej - serrano (polecam serrano, jest twardsza od prosciutto i lepiej  "trzyma" muffinkę)
  • kilka listków świeżego szpinaku (po 2 na muffinkę)
  • 6 plasterków pomidora
  • 6 czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • listki świeżej bazylii
  • plasterek sera koziego (opcjonalnie)

Paleo kolacja

Przygotowanie:
Foremki na muffinki posmarowałam olejem kokosowym, każdą z nich wyłożyłam szynką tak, aby wypełniła zarówno spód jak i brzegi. Na szynkę położyłam szpinak, oliwki, plasterek pomidora oraz bazylię. Na koniec wbiłam po jednym jajku do każdej foremki tak, aby żółtko się nie rozlało (prawie wszędzie się udało ;D). Posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Piekłam w 200 stopniach przez około 20 min, do momentu aż jajka się ścięły. W mojej wersji nie było sera, ale można posypać nim muffinki żeby urozmaicić ich smak. 
I gotowe! W czasie przygotowań zostało mi trochę warzyw, więc zrobiłam do tego mini sałatkę, zwiększając przy okazji ilość warzyw! 

Muffinki jajeczne
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger