maja 16, 2018

Bułeczki czosnkowe (paleo)

Słowem wprowadzenia: SĄ PRZEPYSZNE!!! Wyglądają dość niepozornie, jednak zachwycają smakiem! Długo szukałam alternatywy dla chleba, która nie będzie miała smaku kokosa! I oto są! Czosnkowe bułeczki, czas przygotowania - 10 min!
Bułki czosnkowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki z tapioki (można użyć skrobi ziemniaczanej zamiast tapioki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne, można dorzucić ulubione zioła
  • 1/2 dużej cebuli
  • trochę szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane - około 2-3 łyżki
  • pół szklanki ciepłej wody
Masło klarowane rozpuściłam na wolnym ogniu, cebulę pokroiłam w kostkę, szczypiorek posiekałam na drobne kawałki i wrzuciłam wszystko na patelnię. Poczekałam aż cebula się zeszkli, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażyłam. W międzyczasie do miski wsypałam mąkę z solą i pieprzem, dolałam do tego zawartość patelni. Powoli zamieszałam wszystko łyżką, dolewając stopniowo wodę. Ciasto powinno dać się zlepić w kulkę. Jeśli jest zbyt mokre,  należy dosypać mąki, jeśli natomiast zbyt suche - dolać trochę wody. Ulepioną kulkę przekroiłam na pół i uformowałam dwie bułeczki (powinny być stosunkowo płaskie). Ułożyłam je na patelni (tej samej, na której przygotowywałam wcześniej cebulę) i smażyłam  na średnim ogniu do momentu aż zrobiły się białe  (nieprzeźroczyste) po obu stronach. Około 5 min na jednej i 2 minuty na drugiej stronie. 

Moim zdaniem są na tyle smaczne, że nie potrzeba żadnych dodatków, jeśli jednak ktoś ma takie życzenie, spokojnie można położyć na nich szynkę, ser, warzywa, jak w przypadku zwykłej kanapki.

Paleo kolacja
Ja zjadłam je jako dodatek do sałatki (zrobionej z resztek pozostałych z obiadu - quinoa czarna, pomidor, rzodkiewka, rukola, pestki dyni oraz przyprawy) oraz do jednej z moich ulubionych przystawek włoskich - melone con prosciutto crudo, czyli nic innego jak melon zawinięty we włoską szynkę dojrzewającą. 
Nadają się na szybką kolację po treningu! :)
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger