maja 07, 2018

Batatowa pizza

Dzisiejszy podwójny trening sprawił, że zachciało mi się warzywnej kolacji, jednak po tygodniu jedzenia grillowanych batatów, cukinii, papryki i tak dalej, postanowiłam coś odmienić. "Podłubałam" trochę w necie i znalazłam przepis na mega szybką pizzę z batatów. Tak się złożyło, że w domu miałam jednego, jedynego, ale za to sporego batata. Powiem Wam, że sama nie spodziewałam się tak pysznego efektu! 
Pizza z batatów

Składniki na ciasto:
  • 1 duży batat
  • 1,5 szklanki mąki z tapioki
  • ulubione przyprawy
Batata umyłam, obrałam ze skórki i ugotowałam na parze, aż stał się całkiem miękki. Zmiksowałam go na gładką masę, dodałam szklankę mąki z tapioki i przyprawy. Z ciasta zaczęła się robić jedna całość, dodałam resztę mąki i pomieszałam łyżką. Przełożyłam masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformowałam płaski placek. Piekłam go przez 15 min w 180 stopniach. 
Ciasto na pizzę

Dodatki:
  • sos: koncentrat pomidorowy z przyprawami (bazylia, oregano, czosnek, sól, pieprz) i łyżką wody 
  • roszponka
  • cebula
  • czarne oliwki
  • ser kozi
Miała być jeszcze włoska szynka prosciutto crudo, niestety brak czasu nie pozwolił mi na wyprawę do Aldi. ;( Oczywiście z dodatkami można eksperymentować na milion sposobów! Wedle upodobań. ;D 
Ciasto wraz z dodatkami należy piec jeszcze przez 15 minut w 180 stopniach. I gotowe!
Kawałek pizzy
Słodki smak batata zanika w połączeniu z tapioką, dlatego pizza wychodzi całkowicie wytrawna. Ciasto się lekko ciągnie, nie jest kruche, jak w przypadku zwyczajnej pizzy, ale moim zdaniem i tak jest bardzo smaczne. Pizza się nie kruszy ani nie jest tłusta, więc spokojnie można ją zabrać w podróż/ do pracy/ na uczelnię/ do szkoły. Jak na brak pomysłu na kolację, uważam, że wyszło super i polecam spróbować!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger