kwietnia 15, 2018

Spontaniczna sałatka z pomidorem i rzodkiewką

Na dworze coraz cieplej, więc zwiększa się ochota na lekkostrawne dania. Mniej mięsa, więcej warzyw, zwłaszcza na kolację. Przepis na szybką, sałatkę z pomidorem i rzodkiewką. Pożywna, lekkostrawna, idealna na wieczór, żeby się nam dobrze spało.

Składniki:

  • 1 duży pomidor
  • Dowolna sałata (użyłam karbowanej)
  • Czarne oliwki - dwie garście
  • 1 cebula
  • 4-5 rzodkiewek
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • oliwa z  oliwek
  • przyprawy (sól himalajska, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:

Składniki kroimy i mieszamy w dużej misce. Płatki migdałowe i słonecznik możemy uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (uwaga - łatwo się przypala). Oliwę łączymy z przyprawami i dopiero na końcu polewamy nią sałatkę.
Wiosenna sałatka
Nieustannie będę Was zachęcać do przygotowywania i jedzenia sałatek! Zwłaszcza teraz, wiosną i latem, kiedy pojawia się coraz więcej warzyw i owoców. Korzystajcie zanim znowu przyjdzie zima!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger