kwietnia 11, 2018

Paleo placek w roli chleba

Tak jak obiecałam, wrzucam przepis na paleo placek, który świetnie zastępuje chleb na wyjazdach. Wygląda trochę jak chrupkie pieczywo. Ma delikatnie kokosowy smak, ale jak się doda przypraw, to spokojnie można go zjeść na ostro. Najlepiej, moim zdaniem, smakuje z włoską szynką prosciutto crudo i z rukolą lub z łososiem i świeżym szpinakiem, pyyyycha! 



Składniki:

  • Szklanka mąki z tapioki (dostępna w Auchan tam gdzie produkty kuchni azjatyckiej) 
  • 1/3 szlanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego/migdałowego
  • 2 lub 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • w wersji na ostro polecam dodać do ciasta przyprawy: zioła prowansalskie/słodką paprykę/ czosnek niedźwiedzi/suszone pomidory, co tylko chcecie

Składniki należy dokładnie wymieszać (można rękami) i zagnieść z nich ciasto, najlepiej w formie kulki. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt lepka, żeby się je dało rozwałkować. Jeśli się klei - należy dosypać odrobinę mąki kokosowej. Gotową kulkę kładziemy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy ją, przez papier, żeby się wałek nie przykleił), na okrągły placek ok. 5mm. Gotowy placek wkładamy na papierze do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 min, w zależności o tego, jak bardzo chrupiący chlebek chcecie uzyskać.
Placek kokosowy
Spróbujcie sami! Świetna alternatywa dla zwykłego pieczywa. Dodatkowo bardzo sycąca! 

Pokrojony na kromeczki
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger