kwietnia 19, 2018

Frytki z batatów z guacamole

Lubicie bataty?
A może niektórzy z Was nigdy nie próbowali i nie wiedzą co to dokładnie jest?
Na wstępie - krótkie wyjaśnienie:
Batat jest to roślina uprawna, pochodząca z Ameryki Południowej, często nazywana także patetem lub słodkim ziemniakiem. 
Bataty można ugotować, upiec lub smażyć na grillu. Mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych i minerałów, niż zwykłe ziemniaki. Działają korzystnie na pamięć i wzrok, posiadają właściwości przeciwnowotworowe, z badań wynika, że mogą także poprawić wrażliwość na insulinę. Można z nich zrobić mnóstwo potraw, na przykład: frytki, gofry, naleśniki, mogą służyć jako dodatek do mięsa, a nawet, w połączeniu z czekoladą - jako pyszny deser.

Bataty po raz pierwszy odkryłam około rok temu, byłam bardzo ciekawa jak może smakować "słodki ziemniak", nie potrafiłam sobie tego za bardzo wyobrazić. Nie wiedziałam też jak się je przyrządza, więc poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis na FRYTKI z batatów! Za tradycyjnymi frytkami nigdy nie przepadałam, jedyne, które mi smakowały, to takie domowe, robione przez mojego wujka. Cieniutkie, chrupiące, bez tony chemii i przede wszystkim zrobione z ziemniaków, a nie mączki ziemniaczanej, czy z jakiegoś innego, wątpliwego pochodzenia, produktu. Wracając, postanowiłam spróbować przyrządzić frytki z batatów. W tamtym czasie, znacząco ograniczyłam smażone w głębokim tłuszczu produkty, przez co, perspektywa zrobienia frytek w piekarniku, z niewielką ilością oliwy z oliwek, była dla mnie bardzo kusząca. I tak właśnie narodziła się moja miłość do batatów! Zrobiły się szybko, były lekko-słodkawe, co w połączeniu z dipem z awokado - guacamole, stanowiło idealną kompozycję zarówno na obiad, jak i na kolację. Odkąd przeszłam na dietę paleo, bataty "goszczą" na moim talerzu minimum raz w tygodniu. 
Lubię modyfikować podstawowe przepisy, dlatego też, do batatów dodałam buraki i... seler, co "złamało" słodki smak frytek. 

Składniki na frytki:

  • 2 duże bataty
  • 2 buraki
  • pół selera (tyle miałam w lodówce, ale wystarczyło)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy (pieprz cayenne, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi)
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyłam. Buraki i seler obrałam ze skórki. Składniki pokroiłam na półksiężyce, czasami na paseczki, albo na kółka, różnie, ale uwaga przy krojeniu batatów, ponieważ bywają bardzo twarde! Wrzuciłam wszystko do miski, dodałam przyprawy i oliwę, dokładnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam na nią warzywa, porozkładałam je po całej powierzchni blachy. Włożyłam do piekarnika i piekłam około 40 min w 200 stopniach. Buraki piekły się najdłużej. 

Frytki z batatów, buraków i selera
Składniki na guacamole:
  • Dojrzałe awokado
  • Ząbek czosnku
  • sól himalajska 
  • pieprz chilli cayenne
  • łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania: 
Składniki zmiksować, najlepiej w blenderze, na gładką masę. Podawać jako dip do frytek.

Guacamole
Chipsy warzywne z guacamole
Możecie dodawać dowolne warzywa, jakie tylko lubicie. Ostatnio upiekłam też cukinię i bardzo dobrze smakowało.
Potrawa na ciepło to też dobra opcja po treningu, jest sycąca i zaspokaja głód na całą noc. Dodatkowo, nie jest pracochłonna. Warzywa przygotowałam przed siłownią, jak wróciłam, włożyłam do piekarnika, nastawiłam czasomierz i poszłam się kąpać, przebrać i tak dalej, a kolacja mi się w międzyczasie "sama robiła". Przekonajcie się sami! 
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger