marca 30, 2018

Sałatka wielkanocna na Wielki Piątek

Krótko, zwięźle i na temat, bo czas nagli i muszę wracać do kuchni!
Piątek i sobota przed Wielkanocą to u mnie czas sprzątania i przygotowywania świątecznych potraw. Zdecydowanie wolę to drugie. ;) Co więcej, w międzyczasie staram zaliczyć trening, a to wiąże się też z przygotowaniem odpowiedniego, i najlepiej szybkiego, posiłku. Dlatego wrzucam przepis na potreningową sałatkę wielkanocną (uwzględniającą post):


Składniki na 2 porcje:


  • pół opakowania świeżego szpinaku
  • czarne oliwki (duża garść)
  • połowa czerwonej papryki średniej wielkości
  • 100g wędzonego łososia
  • łyżka pestek dynii
  • 8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo (po 4 jajeczka na porcję sałatki)
Do przyprawienia:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól himalajska (1/3 łyżeczki)
  • pieprz cayenne (wg preferencji)
  • zioła prowansalskie (łyżeczka)
Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy razem z przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy połówki jajeczek. Gotowe ;)
Wielkanocna sałatka z łososiem
Życzę Wam wszystkim Wesołych Świąt!
Tymczasem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Perla con passione... , Blogger